top of page

Mit csináljak krízishelyzetben?

Hogyan tudok felkészülni egy válságra?

Mit tudok kezdeni a krízis kapcsán fellépő pánikérzéssel, szorongással, félelmeimmel?

Mi az a krízis, válság?

A konfliktus, krízis és válság, bár szorosan kapcsolódnak egymáshoz, jól elkülöníthetők. Egy folyamatot írnak le, mely kezdete a probléma, mely zavart okoz a mindennapi rutinunkban. A konfliktushelyzetre adott első megoldási próbálkozások sikerességén múlik a krízishelyzet kialakulása. A rosszul, vagy nem kezelt konfliktus vezet krízishez, a krízishelyzet állandósulása válsághoz.

A klasszikus lélektani meghatározás szerint krízisről akkor beszélhetünk, amikor

 • kénytelenek vagyunk egy olyan fenyegető körülménnyel szembesülni (azaz olyan esemény, helyzet vagy állapot ér bennünket)

 • amelyet sem megoldani, sem elkerülni nem vagyunk képesek (amitől kiszolgáltatottnak, tehetetlennek vagy kényszerítve érezhetjük magunkat)

 • amellyel szemben korábbi megküzdési módjaink és problémamegoldó eszközeink sikertelennek bizonyulnak (azaz úgy érezhetjük, "beletörik a bicskánk")

 • s amelynek megoldása mindennél fontosabb kérdéssé válik számunkra (azaz szinte csak e körül forognak gondolataink).

 

A krízisek fajtái

Mindenki találkozik az életében krízishelyzetekkel, illetve olyan nehéz szakaszokkal, amikor úgy tűnik, hogy összecsapnak a feje felett a hullámok. A kríziseknek hagyományosan két fő fajtáját különböztetjük meg: a véletlenszerű és a fejlődési kríziseket.

Sorscsapások: Véletlenszerű krízisek

„Véletlenszerű”, krízisek alatt olyan sorscsapásszerű eseményeket értünk, amelyekben valamilyen váratlan veszteséget szenvedünk. Ilyen lehet például egy természeti katasztrófa, terrortámadás, baleset, rablás, anyagi veszteség, munkahely elvesztése, válás vagy krónikus betegség.

 

Az Élet velejárói: Fejlődési krízisek

Fejlődési kríziseknek azokat a kiemelt lélektani fordulópontokat nevezzük, amelyekkel mindnyájan szembesülünk életünk különböző szakaszaiban. Ezek abból származnak, hogy új életszakaszokba kerülünk, amelyben új feladatokkal, új konfliktusmegoldási stratégiákat igénylő helyzetekkel találkozunk.

Ilyen fejlődési krízis lehet például a serdülőkor, ahol identitásunk megszilárdításáért küzdünk, életcélunk keresése, a kapunyitási pánik vagy az életközépi válság, szülői kompetenciáink harca az első gyermek születésekor vagy amikor kirepülnek a gyerekek, de krízishelyzet lehet a nyugdíj kezdete is, és még sorolhatnánk...

 

Forrás: Betta Franko szakpszichológus

Fel lehet-e készülni a krízisre? 

..a (látszólag) váratlan helyzetekre fel lehet egyáltalán készülni? A válaszunk, igen! Javaslatunk pedig a következő: A tehetetlenség érzése helyett vedd kezedbe az irányítást! Krízis tréningükön megtanítjuk neked, hogy mit tudsz tenni egy váratlan krízis helyzetben, hogy minimalizáld a károkat és a lélekjelenléted megőrizve, minél hamarabb uralni tudd az adott helyzetet. 

 

Félsz a váratlan, kritikus helyzetektől?

Hogyan érzed magad, ha belegondolsz abba, hogy veled vagy szeretteiddel történik valami, amivel veszélybe kerülhettek vagy eszedbe jut egy korábbi krízishelyzet, amit átéltél? Feszült és ideges leszel a gondolattól, érzed a gombócot a torkodban, izzad a tenyered, elkezdesz szorongani? Ha úgy gondolod, hogy erre nem az a megoldás, hogy az agyad legtávolabbi zugába űződ a feszültséged okozó gondolatokat, hanem szembe nézel a félelmeiddel és megpróbálsz felkészülni a váratlan helyzetekre is, akkor ezt a tréninget neked találtuk ki.

 

Mit kapsz a tréningen?

Ha nem tudod, mit kell tenned olyan „véletlenszerű” krízisek esetében, mint, baleset, rablás, anyagi veszteség, munkahely elvesztése, válás, krónikus betegség, természeti katasztrófa vagy terrortámadás, mert nem tudod, mit csinálj először, lefagysz, bepánikolsz, kétségbe esel, akkor gyere el, és nálunk gyakorlati, azonnal alkalmazható tudást és praktikákat kapsz ezen helyzetek kezelésére. Megismerheted a krízis lélektani sajátosságait, a krízis kezelés lehetséges módjait és felkészülhetsz nem csak az itt felsorolt, de az életedben nagyobb valószínűséggel előforduló krízishelyzetekre is.

 

Minek tréning, bőven van információ erről a neten? 

Rengeteg helyen olvashattál vagy hallhattál már krízis és válságkezelési tippeket, tanácsokat, de az általános kríziskezelési tippeket és elméleteket nagyon nehéz átfordítani a saját nyelvedre, hiszen minden helyzet egyedi és a szakmai tanácsok gyakorlatba való átültetése sem olyan egyszerű mint ahogy azt sokan gondolják. Közel 20 éve szervezünk krízis tréningeket nagyvállatoknak és KKV-knak és azt tapasztaltuk, illetve a visszajelzések is ezt támasztották alá, hogy a tréningjeink során átadott gyakorlati tudás a résztvevők számára nem csak a munkájuk, de a magánéletük területén is nagyon jól alkalmazható készségeket, keretrendszert és muníciót adott a krízisek kezelésére. Ez a felismerés ösztönzött minket arra, hogy a krízis kezelés technikáját magánemberekkel is megosszuk, hiszen nektek legalább akkora, ha nem nagyobb szükségetek van erre a gyakorlati tudásra, hogy a hétköznapi krízis- és veszélyhelyzeteket jól tudjátok kezelni vagy bizonyos helyzetekben akár meg tudjátok előzni. 

Kinek ajánljuk a kríziskezelés a mindennapokban tréninget?

Neked ajánljuk a tréningünket, ha:

 • a jövőben nem szeretnéd tehetetlenül elszenvedni, ha krízishelyzetbe kerülsz

 • szeretnél felkészülni a krízishelyzetek kezelésére lelkileg és a gyakorlatban egyaránt, hogy nagyobb biztonságban érezd magad és szeretteidet

 • úgy érzed, nem, vagy rosszul kezelted életed eddigi krízishelyzeteit

 • belegondolni sem mersz abba, hogy mi fog történni, ha egy baleset, rablás, anyagi veszteség, munkahely elvesztése, válás vagy krónikus betegség következik be az életedben. 

 

Milyen válságok kezeléséhez kaphatsz itt segítséget:

 • egészségügyi krízis (betegség, baleset) 

 • természeti katasztrófák okozta krízis 

 • karrier és egzisztenciális krízis és válság 

 • terrortámadás, migrációs válság, egészségügyi ellátás nem megfelelő működése 

 • személyed elleni fizikai támadás 

 • szeretteidet érintő krízisek

 • társadalmi, gazdasági, kulturális krízisek - 

 • identitásbeli (nemiséget, vallást, származást érintő) krízisek

 • párkapcsolati krízis és válság 

 • pszichéből fakadó krízisek: pl. agresszió, megfelelési kényszer 

 • jogi krízis

Miért hozzánk gyere?

Profi, több évtizedes tapasztalattal rendelkező válságkezelési szakemberek vagyunk, komoly helyzeteket segítettünk már megoldani nagyobb és kisebb vállalatoknál, több száz embert készítettünk már fel krízisek kezelésére. Mi magunk a válságokban mindig lehetőséget látunk a tanulásra, fejlődésre, megerősödésre, előre lépésre és ezt a szemléletmódunkat, illetve tapasztalatunkat szeretnénk veled is megismertetni, mert hiszünk benne, hogy mindenkinek joga és lehetősége van kezébe venni a sorsát. Bővebben lentebb olvashatsz rólunk.

 

Mi fog történni a tréningen?

 • bemutatjuk a krízisek fajtáit, hatását

 • megismertetünk azzal, hogyan lehet a krízishelyzeteket azonosítani, felismerni

 • megismered a krízishelyzetek lélektani sajátosságait és kezelésük lehetséges módjait

 • fény derül a válság kialakulásának folyamatára

 • kiderül, hogy van-e összefüggés a krízis és a változás között

 • végül pedig segítünk feloldani és lebontani a válsággal és változással kapcsolatos előítéletedet és félelmedet

 • a nap végére képes leszel a legtöbb féle válság hatékonyabb kezelésére

 • minden helyzetre használható struktúrát, kézikönyvet kapsz

 • olyan készségeket sajátíthatsz el, amiket önállóan tudsz alkalmazni a saját, egyedi élethelyzeteidben

 

Mit nem tanítunk a tréningen:

A tréning nem érinti a fejlődési krízisek kérdéskörét. Tréningünk nem egy pszichológia workshop, ahol terápiás foglalkozást tartunk. A krízis lelki sajátosságaival a felkészülés szintjén foglalkozunk, a múltban elszenvedett traumák kezelése az erre hivatott szakemberek feladata, jelen tréningünk ezt a területet nem érinti.

Összefoglalva, egy gyakorlati tudást kapsz a krízishelyzetek kezelésére, és az azokra való felkészülésre.

Mikor találkozhatunk - A tréning ideje és helyszíne:

2019. augusztus 8-án (csütörtök) 9.00-16.00

VAGY

2019. augusztus 10-én (szombat) 9.00-16.00

Kérlek, a regisztráció miatt 10 perccel korábban érkezz!

 

A tréninget a hangulatos Magnet Közösségi Házban tartjuk, augusztus 8-án a Kankalin teremben, augusztus 10-én pedig a Rekettye teremben. Mindkét terem klimatizált!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mennyibe kerül:

A Válságkezelés a mindennapokban 1 napos tréning normál ára 24.000 Ft

 

Kankalin.jpg
Rekettye2.jpg

Ajándékok és kedvezmény csak 2019. július 24-ig

Ha július 24-ig jelentkezel és befizeted a részvételi díjat, akkor early bird kedvezménnyel csupán 19.000 Ft-ért részt vehetsz a tréningen, ráadásul további ajándékok várnak!

early bird: 20% kedvezmény & ajándékok

AJÁNDÉKOK:

 • személyes 1 órás Skype konzultáció a tréning után augusztusban (előre egyeztetett időpontban)

 • extra kríziskezelés tartalom a munkafüzetben

 • zárt Facebook csoport, ahol felteheted kérdéseidet a tréning után is

 • 20% kedvezmény (=19.000 Ft-os részvételi díj)

Mit tartalmaz az ár:

Early bird:

 • a tréningen való részvételt

 • a munkafüzetet az extra kríziskezelés tartalommal

 • sablonokat a krízisre való felkészüléshez

 • személyes 1 órás Skype konzultációt

 • frissítő italokat és falatkákat

 • zárt Facebook csoportba való felvételt

 • 20% kedvezményt

 

Ha kérdésed van, kérdezz, szívesen megválaszoljuk. Írj nekünk az info@tamarahagen.hu email címre, vagy chatelj velünk a honlapon. Ha most jelentkezel, 24 órán belül felveszünk a zárt Facebook csoportba, ahol máris kérdezhetsz.

Kik tartják a tréninget:

VV.jpeg

Közel 20 éve foglalkozom kommunikációs tanácsadással, mely munka szerves része a krízishelyzetekre való gyakorlati és elméleti felkészítés. Ez idő alatt sok-sok krízist éltem át és kezeltem az ügyfeleimet segítve és a magánéletemben egyaránt. Örök igazság, hogy a legkreatívabb forgatókönyv írók sem tudnak olyan helyzeteket kitalálni, mint, amit az élet olykor produkál. Naivitás lenne azt gondolni, hogy ha mindent megteszünk, akkor az élet viharai elkerülnek minket, de hiszem, ha csapkodnak is körülöttünk a hullámok, akkor a tanult gyakorlatok segítségével, érzelmeink és gondolataink irányításával képesek lehetünk az életünk megbillent egyensúlyát visszaállítani. Nagyon jó érzés látni, amikor a gyakorlatok hatására, egy krízist megélve és azt sikeresen kezelve valakinek nem csak, hogy újra helyreáll az élete, hanem esetleg még az önbizalma és önbecsülése is megerősödik. Izgatottan várom a személyes találkozást Veled is!

kríziskezelési szakember

Vinczeffy Virág

GyZs_portre2.JPG

 

 

Furcsán hangozhat, de szeretem a kríziseket. Persze ez nem volt mindig így, de amióta jól tudom kezelni őket, adnak egyfajta adrenalinlöketet, sikerélményt, biztonságérzetet. Ez nem egy velem született tehetség, hanem egy tanult képességem és azért lett a hivatásom, hogy ezt az élménnyel járó tudást másoknak is átadhassam. A legjobb érzés számomra, amikor a tréningen résztvevők is megértik, meglátják a válságkezelésben rejlő lehetőségeket. Remélem, veled is találkozok a tréningen!

kríziskezelési szakember

Gyarmati Zsuzsa

Mielőtt jelentkezel tréningünkre, mindenképp olvasd el Általános szerződési feltételeinket és az Adatkezelési tájékoztatót!

Thu, 08 Aug

|

MagNet Közösségi Ház

Kríziskezelés a mindennapokban 1 napos tréning - augusztus 8.

Mit csináljak krízishelyzetben? Hogyan tudok felkészülni egy válságra? Mit tudok kezdeni a krízis kapcsán fellépő pánikérzéssel, szorongással, félelmeimmel?

Registration is Closed
See other events
Kríziskezelés a mindennapokban 1 napos tréning - augusztus 8.
Kríziskezelés a mindennapokban 1 napos tréning - augusztus 8.

Time & Location

08 Aug 2019, 09:00 – 16:00

MagNet Közösségi Ház, Budapest, Andrássy út 98, 1062 Hungary

Share this event

Jelentkezés krízistréningre
bottom of page